Постоянные читатели

вторник, 29 ноября 2016 г.

Отруйна пташка


Всі ми знаємо, що в світі існує безліч отруйних рослин, рептилій і комах. Нещодавно вчені виявили ще й отруйних птахів. Дивовижна отруйна пташка пітоху відноситься до ряду горобцеподібних і носить також назву Дроздової мухоловки.
Маленька строката пташка пітоху відноситься до родини австралійських свистунів. Існує кілька видів пітоху, в тому числі чорний пітоху, двоколірний, рудий і чубатий. Ці всеїдні птахи живуть у лісах Нової Гвін

         Картинки по запросу птица питоху

На перший погляд ця пташка здається невинною. Але її шкіра і пір’я просякнуті сильною отрутою. Ця отрута називається батрахотоксин, і його також виробляє жаба роду листолазів. Ця отрута небілкової природи і належить до групи стероїдних алкалоїдів. Він в сотні разів сильніша за отруту стрихніну.
Потрапивши на шкіру людини, ця отрута викликає сильні опіки, а якщо потрапить всередину, то викличе сильне отруєння. Дрібним гризунам і більш великим тваринам пощастило менше: ця отрута уб’є їх у лічені секунди. Учені навіть підрахували, що один пітоху може своєю отрутою вбити близько 800 мишей.
Залишається загадкою, навіщо природа нагородила Дроздову мухоловку отрутою. Як одна з версій — захист від ворогів. Вважається, що пітоху отримує отруту, харчуючись крихітними жуками, які у великій концентрації містять батрахотоксин. Не зрозуміло, як птах сам уникає отруєння.

Комментариев нет:

Отправить комментарий