Постоянные читатели

понедельник, 19 сентября 2016 г.

Розпочинаємо вивчення теми "Закономірності спадковості"

Завдання теми :
  • з’ясувати  взаємозв’язок генетики  з іншими науками;
  • ознайомитися з етапами становлення генетичних  знань;  
  • розкрити закономірності наслідування ознак у ряді поколінь та з’ясувати природу цих явищ;
  • розкрити дію спадкових факторів та вплив умов середовищ на формування ознак організму;
  • на прикладах досягнень сучасної селекції рослин, тварин та мікроорганізмів довести прикладний характер генетичних знань.

    У 1914 році в Англії ремонтували собор. Роботами керував нащадок першого герцога Шрюсбері  Джона Тальбота, похованого у цьому соборі 1453 року . Джон Тальбот був історичною постаттю. Він воював проти Жанни д’Арк і помер від ран. Чотирнадцять поколінь відділяли рицаря п’ятнадцятого століття від його нащадків початку двадцятого.
     Нащадок розкрив гробницю. Те, що в ній лежав Тальбот, не викликало сумнівів. На кістках п’ятнадцятого століття були ушкодження,  які свідчили про рани, згадувані  літописцями Столітньої війни. Про встановлення портретної схожості не могло бути й мови. І тут виявився неспростовний доказ спорідненості, надійніший, аніж засвідчені нотаріусом генеалогічні документи: на одному з пальців скелета дві фланги зрослися в одну.
    Нащадок порубаного французами герцога радісно простягнув свідкам, що були присутні під час розкриття гробниці, свою руку з розчепіреними пальцями. На тій же руці, що й у скелета, ті ж дві фаланги виглядали як одна. Їх зростив домінантний алель, фенотипічний прояв якого в медицині називають симфалангією.

Отакою є сила гена. Така сила спадковості! 

Комментариев нет:

Отправить комментарий